..De mai bine de patru,cinci ani nu am mai urcat pe Platoul Breite ,deşi sunt sighişorean şi locuiesc la un km.de drumul ce urcă spre platou. Am avut reţineri în a urca ,ca fiind interzis şi chiar posibil a fi sancţionat dacă intri pe acel drum,cu masina.Drum care spre deosebire de cel de mai înainte cu ogăşii şi băltoace după ploaie .astăzi drumul arata foarte bine .Este nivelat cu piatră mărunta de carieră ,fără ogăşii,doar şanţurile sunt pe alocuri colmatate şi înierbate , podeţele de beton total distruse pentru a nu mai ieşi în drumurile adiacente,cu mijl. auto....vezi imagini ...101_035,următoarea f.n.după 101_102 şi 101_1794.poze din cele doua albmume postate cu podeţele distruse sau blocate intenţionat..asta înseamnă ..conservare oare ???
Mi-am propus cu un coleg,iubitor al naturii şi el ca şi mine sa facem aici o excursie de relaxare şi de ce nu şi de documentare. ..
Am făcut prima excursie în data de zece octombrie 2012,când am postat primul album .În acel prim album am postat fotografii cu panourile ce indică ,custodele rezervaţiei şi alte precizări..de aceea este bine a viziona pozele în această ordine ,aflând mai multe date despre rezervaţie, cine şi cum o administrează,cui îi foloseşte ???...
Prima excursie am făcut-o,într-o după amiază pe jos, din lipsă de timp ,doar în prima parte a platoului,ce-a de a doua excursie am făcut-o ,exact după o lună (coincidenta de date ale zilelor ),dar tot din lipsa de timp,tot cu picioarele deci pe jos, am revăzut o parte din prima şi o a doua parte a rezervatiei mai îndepărtată,dar nu toată.Poate în altă etapă o vom vizita ]n totalitate, poate la iarnă pe zapadă.. Am făcut fotografii multe ,prin care dorim să arătam atenţia celor care nu ştiu şi nici nu au ajuns pe aici ,ce înseamnă o rezervaţie naturală în România ,dată spre administrare altora decât celor din zonele limitrofe,cât si ce înseamnă ,CONSERVAREA BIODIVERSITAŢII,(cuvinte mari zise ..) De pe panouri reiese faptul că ;se ocroteşte şi conservă ,pădurea şi stejarii seculari de pe platou,flora şi aşa cum scrie vegetaţia ,probabil şi fauna ,dar asta parcă nu scrie,dar cred că nici nu prea există ,decât oile şi câinii ciobanilor ..habitatul de pajişte cu stejari (cred că şi puieţii ) bălţile şi şanţurile...(bălţi nu prea există nici acestea , că aici plouă rar şi solul este avid de apă ,iar şanţurile nu sunt parte din structura -monument al naturii -fiind săpate în urmă cu zece ,cinsprezece ani. ). Şanţurile au fost săpate în ideea de a nu intra cu autoturismul în dreapta sau stânga drumului !!!..probabil de protecţie a maşinii ca să nu se lovească de trunchiurile şi cioturile putrezite.Altele au fost săpate pentru -descărcarea de sarcină -a unui eventual sit arheologic ,dar nu era cazul aici ..Au fost săpate în scopul de a obtura accesul turiştilor la iarba verde,prin muşuroaie,chir şi tufe de arboret, maracinis ..deşi erau căi adiacente de acces ,care derivau din drumul principal pe podeţe de beton ,construite de saşi ,care aici se întâlneau în zilele de sărbatoare ,,.la maialuri şi alte petreceri ale lor şi nu numai...Aceste accese au fost blocate cu trunchiuri căzute trase pe drumul şi podeţul de acces....tot o .conservare ..
Asa se face ca noi doi inşi pasionaţi de natură ,montaniarzi,cunoscători şi ai altor rezervaţii , am pozat acest platou şi vi-l prezentăm asa cum arată astăzi în toamna anului 2012. ..v a n d a l i z a t ..
Am aflat de la un paznic de la un obiectiv mil...din zonă ,faptul că ,paza a fost desfiinţată din lipsă de bani pentru salariu paznicilor ,încă din luna martie a acestui an. Ca o consecinţă a acestui fapt ,dar şi a altor aspecte ,printre care şi ale custodelui şi ale administratorului.s-au distrus panouri aşa cum vedeţi în poze. Cabana devastată şi chiar o barieră de metal a unei unităţi, furată ,fiind din ţeavă şi dusă probabil la fier vechi .. ,astăzi bariera este dintr-o creangă strâmbă , spre ruşinea cui ???Nu ,nu este vorba de bariera de metal din poza, aceasta fiind la acesul unui
ob.mil. nu se putea poza .
Ştiam că aici pe platou au fost plantaţi puieţi de stejar şi îngrădiţi,dar aceştia nu s-au prins decât o parte din ei, iar dintre cei prişi s-au uscat în timp ,nu numai datorită secetei din acest an. Ştiam de asemenea că ,păscutul oilor este interzis aici ,dar iată că nu...aci au fost în permanenţă turme de oi la păscut ..
În anii anteriori mai întâlneai aici grupuri de elevi de la şcolile din oraş ,care mai ecologizau zona ,făceau studiu în natură şi despre ocrotirea naturii.Erau cercetaşii sau alte formaţii de ecologişti .Ne intrebăm unde sunt ecologistii nostrii ??? constituiţi în -PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN -VERZII - si ce fac aceştia pentru toate rezervaţile naturale din ţară ,care încă mai arată cumva ,pană nu este prea târziu ..
Revin la faptul ..că, îngrădirea accesului pe platou pentru populaţia Sighişoarei şi împrejurimi ,cu mijoace auto pentru petrecerea de weekend ,este o mare greşeală,acest obicei era de sute de ani practicat ,când saşii petreceau aici. Şi astăzi cei ce revin în concediu în tara tânjesc pentru aceste locuri ,ei vor aer şi libertate ,au stat destul inchişi în cetaţi şi în curţile lor închise ca ,cetaţile .Aici comunica cu actuali bastinasi cat si ei intre ei intâlnindu-se în aer liber ..O mare greşeală ,dacă nu o mare prostie este acea interdicţie ,doar pentru omul cinstit , intrucât vandalii nu se tem de a urca pe platou şi distruge totul ,a duce la fier vechi sau arde ,ei sunt acum la adăpost ,puţină lume sau nimeni nu-i îi poate vedea..
Astăzi cetăţeanul de rînd ,cinstit,onest ,care nu are curte,cabană ,loc de recreere, nu are unde ieşi la iarbă verde, cu copii şi chiar cei cu dizabilităţi. ,toate dealurile şi văile sunt îngrădite ca, proprietate privată ,deci nimic nu mai este cu acces public pentru plătitorii cinstiţi de taxe şi impozite. .Baronii locali au vile ,au dobândit unii ilegal proprietaţi saseşti ,şi stăpânesc orice bucăţică de teren ,ca fiind privată ..o îngraădesc ,pun tăbliţe de interdicţie şi asmuţă câinii pe trecători.. .O parte au fost consilieri locali şi chiar unii mai sunt , aceştia au propus şi iau astfel de decizii în defavoarea populaţiei ...
Deci pentru actualii edili ,o deschidere spre acest platou ca zonă de weekend ,este binevenită chiar cu taxe modice de acces în zilele de weekend ..Nu se va face foc sub poala pădurii ,a unui copac ,nu se va arde crengi verzi tăiate ,sunt destule uscaturi pentru foc de grătare , ce creează doar condiţii pentru a creşte tufe de urzici ,arbuşti spinoşi ,ghimpi şi muşuroaie care au apărut şi la rădăcina puieţilor plantaţi distrugaândui,.. se vor delimita zonele de aprins focul , nu prin vetre lângă drum,unde trec mijloace motorizate ,motorete ,A.T.V.uri, ce ridică praful ,produc zgomot si creează turiştilor disconfort.,dar nu şi locurile de stat la soare ,nu stai ca la mare unul lângă altul cu manele ..copii să zburde liberi ..Câteva fraze scrise clar pe panourile de la intrare, despre interdicţii ,sunt mai utile decât trimiterea la legislaţia stufoasă pe care nu o poţi atunci citi, la iarba verde,la articolele inşirate pe panoul plantat langă bariera de metal..
Un chioşc fie el şi mobil într-o rulotă să vândă ceva acolo în weekend..,
Ca să divaghez uşor ..pe şosele din ţară ,s-au distrus toate fântânile ,izvoarele de apă subterane ,sub pretextul că, apa nu este băubilă şi au apărut chioşcuri sau localuri ca să consumi de la acestea sucurile lor din
chimicale.Ba mai mult chiar aceştia le-au captat şi le utilizează în interesul lor fără taxe, acestea fiind construite din bani publici şi în interesul tuturor, cu scop gratuit, sau chiar le-au astupat ..La noi de ex.la fântâna de la monumentul lui Petofi de la Albeşti , la capătul străzi, A.Ipătescu,la curba Nadeşului,au fost dezafectate ,închise .Dar iată că nu au succes cu chioşcurile lor,,cum a fost la curba Nadeşului. unele s-au desfiinţat ,călatorul nu poate să se clateasca ,răcorească ,nu poate adăpa un animal ,sau chiar dacă circuli cu o maşină de epocă "valoroasa " cu răcire pe apă ,nu ai de unde lua apă ..În parcările modificate zise "sistematizate "s-au tăiat arborii ce ţineau umbră,răcoare vara,s-au distrus mesele de beton şi băncile ,lipsesc wc-urile şi izvoarele de apă care erau cândva ...ce vremuri ! ce neoameni ! ce gândire !..spre ce mergem din rău în mai rău..în deşertizare ,în a comercializa chiar şi apa lăsată tuturora de la Dumnezeu.În timp ce în România apele minerale curg pe pâraie..Cele captate şi înbuteliate de firme străine se vând la un preţ ridicat litrul ,iar statul beneficiază doar de cca.3-5 % din încasări şi acestea nu în totalitate declarate ..
O idee ,,undeva în ţară ,aci la 40 km.unde se afla de asemeni multe muşuroaie şi ghimpi,scaieţi într-o păşune, la fel ca şi pe platoul Breite ,s-a trecut cu discurile şi grapele distrugându-le ,apoi au semănat orz ,orzoaică,au avut o recoltă record în acel loc şi în,paiele pe care le-au lăsat pe loc în mirişte ,sub acestea s-au dezvoltat o adevărată ciupercărie ,de unde toată vara s-a cărat cu căruţele ciupercile comestibile (.Am fost martor ocular şi eu am cules în douaă ore atâtea cât am putut căra în spate )..S-au valorificat şi asa sau scos cheltuielile ,iar terenul a fost nivelat ,îgrăşat cu paiele putrezite şi terenul a devenit propice unei plantaţii de puieţi sau păsunat curat bogat în floră spontană .Ideea este că numai acolo unde se pretează pe Breite ,pe parcele expuse la soare şi fără a fi deja o plantaţie de puieţi,pe care s-o distrugă,aici fiind destule suprafeţe însorite ,pe care nu sunt puieţi şi doar pasc oile şi alte cabaline .. ,se afânează solul şi distrug buruienile şi spinii..se mai netezeşte locul ..În anul următor se poate chiar semăna lucernă care ştim bine că, aceasta distruge buruienile şi este o cultură rentabilă ,cosindu-se de 2 -3 ori pe an ,ca furaj f. bun. (O temă de proiect pentru a accesa fonduri europene )
Să încetam să mai învinovăţim tineretul şi nu numai ,că ei distrug şi aprind copacii şi pădurea ,aceştia pot fi puţini şi urmăriti şi pedepsiţi exemplar ,dar nu trebuie ca majoritatea oamenilor sa sufere pentru o măsură prost gândită şi aplicată.care iată că nu a dat rezultate şi nici nu va da ...
Deci propun meditare şi luarea de masuri optime ,economice şi de interes general .Vandalismul poate fi îngrădit ,lichidat ,cu cât astăzi avem atâtea forme şi structuri de aplicare a ordinei şi disciplinei, oameni plătiţi din banii publici ,faăa ca populaţia să şi beneficieze de serviciile acestora ...
Mulţumim pentru lecturarea textului cât şi pentru răsfoirea albumelor cu platoul ,aştept comentariile cu punctul de vedere al Dv.
Acest album nu are incă nici un comentariu.